Ομάδα

Οι αρχιτέκτονες Βαγγέλης Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό τους γραφείο το 2017, το οποίο το 2022 μετονομάστηκε σε aphe architecture studio. Με έμφαση στην κατοικία αλλά και τους χώρους επαγγελματικής χρήσης, το γραφείο ακολουθεί μία προσέγγιση της αρχιτεκτονικής που εστιάζει στην αφηγηματικότητα και την εις βάθος μελέτη της εμπειρίας του χώρου. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, τα έργα του γραφείου έχουν πάντα ως σκοπό την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων χρήσης και βίωσης, καθώς προτείνουν ειδικά σχεδιασμένες λύσεις που απαντούν δημιουργικά στις ανάγκες του κάθε έργου ξεχωριστά. Παράλληλα με το αρχιτεκτονικό τους έργο, τα μέλη της ομάδας έχουν πραγματοποιήσει ομιλίες και δημοσιεύσεις, και έχουν επιμεληθεί εκθέσεις. Στα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται το έργο των αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη, το αρχείο των οποίων έχουν ταξινομήσει και επεξεργαστεί. Έργα του aphe architecture studio έχουν δημοσιευτεί στο ek magazine, το archetype.gr, το περιοδικό Κτίριο, το περιοδικό ΔΟΜΕΣ, και το The Greek Foundation. Το στούντιο του aphe architecture studio βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό, στην Αθήνα.

vagelis

Βαγγέλης Παπανδρέου

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (2009) ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο «Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό» (2011). Συνέχισε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2016). Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα “Για μία αναθεώρηση των αισθήσεων στην αρχιτεκτονική. Υλικότητα και Γραφή ως εργαλεία συγκρότησης της αρχιτεκτονικής γλώσσας. Το έργο των Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη.”

katerina

Κατερίνα Τσακμάκη

Σπούδασε στο τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων στην Πάτρα (2009) ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2016).