Επιμέλεια έκθεσης του βιβλιογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού – Atelier 66

Επιμέλεια έκθεσης του βιβλιογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού – Atelier 66

Στο πλαίσιο της ημερίδας προς τιμήν του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη που οργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το περιοδικό ελληνικές κατασκευές μας έγινε η πρόταση να επιμεληθούμε μία έκθεση στο χώρο του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα τις βιβλιογραφικές αναφορές του εργαστηρίου 66 από το την δεκαετία του 60 έως σήμερα.

Η οργάνωση του χώρου και η κατανομή του υλικού σε προθήκες αποτέλεσε το τελικό στάδιο μίας μεθοδικής εργασίας που σκοπό είχε την συλλογή του υλικού με την βοήθεια των αρχιτεκτόνων, την αποδελτίωσή του με κριτήρια που θέσαμε εμείς οι ίδιοι και τελικώς την οργάνωσή του στο γραφείο του εργαστηρίου 66. Οι περιορισμοί του χώρου έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη αλλά και του πλήθους των προθηκών, μας οδήγησε στην κατηγοριοποίηση του υλικού προς έκθεση. Βιβλιογραφικό υλικό ανά δεκαετία από το ’60 έως και του ’10, Περιοδικά, Φοιτητικές Εργασίες, Τεύχη Επισκέψεων, Συνέδρια – Ημερίδες – Ομιλίες – Εκθέσεις, επίσης τεύχη του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) την περίοδο που ο Δημήτρης Αντωνακάκης ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής καθώς επίσης και αποκόμματα κειμένων της Σουζάνας Αντωνακάκη από την αρθρογραφία της στην εφημερίδα ΤΑ Νέα στην στήλη «Τρίτη Άποψη».

Παράλληλα στο χώρο υπήρχαν οθόνες προβολής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού καθώς επίσης και προβολές ομιλιών των Francois Loyer, Jean Louis Cohen, Herman Hertzberger και Γιάννη Τσιώμη για την σχέση τους με τους Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη.

Η παράθεση του βιβλιογραφικού υλικού που επελέγη να εκτεθεί, με την τεχνική της επικάλυψης, σκοπό είχε την δημιουργία ενός «colaze» αναφορών. Η ανάδειξη της εξέλιξης του εργαστηρίου 66 μέσα από την θεωρητική προσέγγιση στο λόγο τους αποτελεί ένα ιδιοσυστατικό της αρχιτεκτονικής τους, που άλλοτε λειτουργεί παράλληλα, άλλοτε προπορεύεται και άλλοτε συμπληρώνει την αρχιτεκτονική τους πράξη. Έτσι η αρχιτεκτονική για το εργαστήριο 66 συγκροτείται ως αντικείμενο γλώσσας και κατοίκησης.


Περισσότερες Πληροφορίες

  • Θέμα Ημερίδας: Το έργο των αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη
  • Οργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής & Περιοδικό ek
  • Έτος Διεξαγωγής: 2016
  • Τοποθεσία: Μουσείο Μπενάκη
  • Επιμελητές: aphe architecture studio
  • Φωτογράφιση:aphe architecture studio
  • Πρόγραμμα Ημερίδας: Πατήστε εδώ
  • Σχέδιο Κάτοψης: Πατήστε εδώ